La evrei, Cincizecimea era strâns legată de sărbătoarea recoltei de primăvară, la romani, sărbătoarea de Rosalia presupunea pomenirea morţilor prin depunerea de trandafiri pe morminte, la creştini - Pogorârea Sfântului Duh marchează chiar începutul creştinismului.
În tradiţia românească, la cincizeci de zile după Paşti, ecourile păgâne se simt: Rusaliile, Căluşarii, Moşii... Rusaliile sau Rusalcele sunt, în tradiţia românească, nişte făpturi asemănătoare ielelor, iar cei pedepsiţi pentru că au văzut dansul lor pot fi vindecaţi printr-un alt dans, cu funcţie de exorcizare - dansul Căluşarilor. În ajun de Rusalii se ţin Moşii de Vară prin pomenirea (şi îmbunarea) morţilor, ale căror suflete se întorc la mormintele pe care le-au părăsit în Joia Mare.
Fiind totodată sărbătoarea legată de întemeierea creştinismului, când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Apostolilor dându-le puterea de a propovădui Cuvântul Domnului pretutindeni în lume, este de înţeles importanţa acordată prin declararea ca nelucrătoare a primelor două zile de Rusalii. Măcar de-am sărbători-o cum se cuvine şi de-am încerca să fim creştini după modelul cristic...
luni, 13 iunie 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)